zondag 14 september 2025

Butte naar Red Lodge

Na de zware inspanningen van gisteren hebben we heerlijk geslapen en werden we vanmorgen wakker van de wekker. Het hotel is overgenomen door een nieuwe eigenaar nadat wij het geboekt hebben, lijkt op een 'massa is kassa' gevalletje. Vanmorgen deed de Wifi het weer maar het beloofde ontbijt dat we bij de kamers geboekt hadden was er niet. Gelukkig was er wel koffie te tappen bij de receptie, tenminste toen Antoinette en Elly daar voor gingen was de koffie natuurlijk net op. Om niet in herhaling te vervallen, het koffie zetten ging op zijn 11 en dertigste en tot overmaat van ramp stroomde het koffieapparaat nog eens over ook.

Na voldoende ontbeten te hebben gingen we op pad voor onze eerste stop na circa 110 km, AMSTERDAM. Met tussendoor nog de vertrouwde tussenstops (tanken en Walmart) om wat extra boodschappen in te slaan voor ons verblijf van 4 dagen in Gardiner (Yellowstone).

Amsterdam is in tegensteling tot in Nederland maar een paar straten groot. We zien een aantal namen die doen denken aan de Nederlanders die zich hier vanaf 1911 gevestigd hebben en uiteraard kan daarbij een molen niet ontbreken. De eerste Nederlandse immigranten vestigden zich in de regio Amsterdam-Churchill, Montana, in de late jaren 1890. Zij werden actief gerekruteerd door de Manhattan Malting Company om gerst te telen voor de bierindustrie in de regio Gallatin Valley. Rond 1890 arriveerden de eerste families vanuit Nederland, waarna meer Nederlandse gezinnen volgden en een hechte gemeenschap ontstond, vooral rondom de kerk en landbouw. De vestiging kreeg een belangrijke impuls en identiteit met de komst van deze Hollandse pioniers, die het land ontgonnen en een centrale rol speelden in de lokale agrarische economie. De namen Amsterdam en Churchill weerspiegelen hun Nederlandse afkomst en de gedeelde historie van de nederzetting. Prominente families uit die tijd waren onder meer de Elings-familie.

Stukje Nederland in Montana


History Marker


Molen in Amsterdam

Onze koffiepauze houden we dit keer bij City Brew Coffee, een soort Starbucks, waarna Robin en ik nog even een kijkje nemen bij de tegenoverliggende 'Best Buy' shop, deze is vergelijkbaar met bij ons de Mediamarkt.

We verlaten de Interstate 90 bij de afslag Greycliff voor een rondje door 'Prairie Dog Town'. Hier hebben we geluk met het spotten van (klein) wildlife, namelijk prairiedogs ook wel  bekend bij ons als stokstaartjes.

Onderweg zien we al meerdere keren borden staan richting Yellowstone maar onze bestemming voor vandaag is Red Lodge waar we verblijven in Beartooth Hideaway Inn & Cabins. We hebben 1 kamer op de begane grond en 1 op de eerste verdieping. De receptionist is uiterst vriendelijk en behulpzaam en vertelt dat we aan het begin van de Beartoothe Highway route naar Yellowstone zitten en dus bijna in de wildernis waar de temperaturen behoorlijk lager liggen met zelfs kans op sneeuw. Waarschuwingen zijn er om opgevolgd te worden, beren zijn nieuwsgierig hier naar wat er voor lekkers in de auto’s ligt, dus halen we alles qua eten uit de auto en laten dit achter in de kamer van de Oostjes.

Beartooth Hideaway Inn & Cabins Red Lodge

Ons hotel voor de nacht

Voor het avondeten reserveren we bij Piccola Cucina At Ox Pasture hier in Red Lodge en gooien gelijk de tank vol. We lopen nog even het stadje door en komen het ene na het andere hert tegen. Onze gastheer in het restaurant is Pablo en wij hebben vanavond echt lekker gegeten en afgesloten met een heerlijke kop Italiaanse koffie. Op onze weg terug naar de auto komen we nog wat locals tegen met Cowboyhoeden en er schijnen inderdaad in dit stadje regelmatig elanden en zwarte beren te lopen. We doen daarom nog een extra rondje door de stad en komen daar nog meer herten tegen. 

Leuk bankje gemaakt van ski's in Red Lodge

Even bijtanken

Italiaans restaurant Piccola Cucina At Ox Pasture

Op naar morgen!

Marco



 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

We vinden het leuk om reacties te lezen